Markovy zapečené brambory
11.05.2009 20:34Můj drahý vegetarián po mně léta chtěl zapečené brambory. A já vyzkoušela ledacos - francouzské brambory bez uzeniny, brambory se zeleninou, s různými sýry (můj favorit byly brambory s nivou, kari a rajčaty zalité smetanou a posypané eidamem), ale pořád to prý není to, co dělala jeho maminka: tohle by nebylo tak vtipné, kdyby ani jeho maminka nevěděla, co má na mysli a kdyby i jakékoliv její zapečené brambory nekomentoval tím, že to není ono... až nakonec si maminka vzpomněla a recept je to vskutku poněkud neobvyklý, původně snad vznikl metodou co dům dal - na zpracování zbytků - aneb seznamte se: zapečená nadýchaná brkaše:
Do vymazané zapékací formy (nejlépe olivovým olejem) nebo na plech se rozprostře bramborová kaše (s kmínem vařené brambory rozšťoucháte s máslem, přidáte mléko, osolíte - když tam zbydou kousky, je to v tomto případě ku prospěchu věci, tedy není třeba mixovat), do ní se udělají dolíčky (podle velikosti zapékací misky, většinou tak 10 cm od sebe), do kterých se rozklepne po jednom vajíčku. Povrch kaše okolo vajíček se pokryje plátky sýra, nejlepší je uzený sýr, může se ale dát i niva, eidam (anebo od každého kousek), pro nevegetariány je vynikající varianta s kouskem slaniny a jednou jsem pokryla plátky zbylé vepřové pečeně a to teprv byla bašta. To celé se šoupne na 220°C do trouby než jsou vejce hotová a sýr zezlátlý. Okraje brkaše jsou tou dobou krásně opečené a vnitřek je luxusně nadýchnutý, jeden by to neřekl, ale je to opravdu chutné jídlo.